Oregano gezond: dit betekent dit kruid voor je gezondheid (2024)

Spread the love

Net als alle verse kruiden, is ook oregano gezond. Dit kruid is voornamelijk bekend uit de Italiaanse keuken.

Het wordt vooral gebruikt in pasta- en pizzagerechten. Maar wist je dat de bloemen van dit kruid ook vaak worden gebruikt in huisgemaakte salades en thee?

Bij ons wordt oregano steeds meer gewaardeerd om zijn helende eigenschappen. Het is beschikbaar als voedingssupplement in de vorm van capsules of als olie.

INHOUDSOPGAVE

Wat is oregano nu en wat betekent het voor je gezondheid?

Al eeuwenlang beschouwden onze voorouders oregano als een symbool van geluk. Dit kruid werd vaak gebruikt in bruidskronen om welvaart en geluk te stimuleren.

Oregano wordt niet alleen in de keuken gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ook vanwege zijn positieve effecten op onze gezondheid.

Oregano gezond want rijk aan gezonde voedingsstoffen

Oregano heeft een hoge voedingswaarde en bevat alle nodige voedingsstoffen om gezond te functioneren. Het is vooral rijk aan:

 • Vitaminen: vooral vitamine A, C, E en vitamine K
 • Mineralen: zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en koper.
 • Sterke antioxidanten
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten
Oregano gezond: dit betekent dit kruid voor je gezondheid (1)

Wat is oregano olie?

De olie wordt niet alleen uit de bladeren gehaald, maar ook uit de jonge uitlopers van de plant. Deze worden eerst aan de lucht gedroogd en vervolgens door middel van stoomdestillatie geëxtraheerd en geconcentreerd.

De jonge scheuten bevatten fenolen, terpenen en trapezoïden. Deze sterke antioxidanten beschermen onze cellen tegen oxidatie en daaraan gelinkte aandoeningen.

Ze vertragen tegelijk ook ons natuurlijk verouderingsproces. Dat is vooral merkbaar aan de gezondheid van je huid. De belangrijkste bestanddelen van oregano olie zijn:

 • Carvacrol: heeft een sterke antibacteriële werking
 • Rozemarijnzuur: beschermt tegen de schade van de vrije radicalen
 • Thymol: doodt schimmel en versterkt ook ons immuunsysteem

Oregano gezond: het helpt je makkelijker afvallen

Carvacrol, het hoofdbestanddeel van oregano, draagt bij aan een betere gewichtsbeheersing door de vorming van vetcellen te blokkeren.

Daardoor verbranden we meer opgeslagen vet en vallen we makkelijker af.

Oregano olie als natuurlijk antibioticum

Naast carvacrol bevat oregano ook essentiële oliën. Deze zijn uiterst effectief in het bestrijden van ziekteverwekkende bacteriën.

Oregano gezond want rijk aan de sterkste antioxidanten

Sterke antioxidanten zijn essentieel om de schade te voorkomen die vrije radicalen veroorzaken. Dit kruid bevat tot wel dertig keer meer antioxidanten dan andere kruiden, zoals tijm, marjolein en sint-janskruid, en zelfs meer dan de gezondste groenten en fruit.

Oregano werkt sterk ontstekingsremmend

Ontstekingen liggen aan de basis van vele aandoeningen. Dankzij hun sterke oxiderende eigenschappen zijn zowel oregano als de olie krachtige natuurlijke ontstekingsremmers.

Ze helpen voornamelijk om de pijn van een blaasontsteking te verlichten en de groei van candida te remmen.

Oregano zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte

Door de aanwezigheid carvacrol en thymol brengt oregano een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht. Ze verhogen je gezonde HDL- cholesterol en verlagen de slechte LDL- variant.

Verbetert onze hartfunctie

Dit kruid bevat veel gezonde vetzuren, met name omega-3, maar ook voedingsvezels en arginine. Dit zijn allemaal stoffen die de gezondheid van ons hart ondersteunen en helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

Oregano gezond: dit betekent dit kruid voor je gezondheid (2)

Voorkomt voedselvergiftiging en spijsverteringsproblemen

Voeg oregano toe aan al je zelfgemaakte salades en combineer het met zeevruchten en eieren om de groei van schadelijke bacteriën, die vaak voedselvergiftiging veroorzaken, te voorkomen.

Oregano is eveneens effectief bij maag- en darmproblemen en bevordert de galproductie. Dit helpt ook bij het verlichten van misselijkheid en braken.

Oregano en olie als natuurlijke pijnstillers

Oregano fungeert ook als een natuurlijke pijnstiller. Voor spier- en gewrichtspijn door ontstekingen kun je oregano capsules of een paar druppels etherische olie gebruiken.

Stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Oregano vermindert schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Die zijn vaak oorzaak van diabetes. Zo helpt dit kruid diabetes beter onder controle te houden.

Oregano is ook effectief tegen plotselinge stemmingswisselingen, hyperactiviteit, angst, depressie en energietekort.

Alle voordelen van oregano op een rijtje:

 • Verlaagt je slechte LDL- cholesterol
 • Doodt bacteriën en schimmels
 • Verbetert je longfunctie
 • Helpt bij maag- en darmklachten
 • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Verkort het genezingsproces vanverkoudheid, griep (influenza) corona, infecties van de luchtwegen en bronchitis.
 • Verbetert je slaap
 • Helpttegen parasieten
 • Is doeltreffend tegen muggen, luizen en vliegen

Recepten met oregano: oregano thee

Ingrediënten voor een kop thee: 250 milliliter kokend water, zes takjes tijm, anderhalve theelepel gedroogde oregano en een theelepel onbewerkte natuurhoning zonder toegevoegde stoffen (bij voorkeur rechtstreeks van bij de imker).

Bereiding

 • Doe de gedroogde oregano in een theezeefje of theefilter.
 • Plaats dit in een grote mok en voeg er de takjes tijm aan toe.
 • Giet het kokend water erbij en laat dit mengsel minstens vijf minuten trekken. Hoe langer je dit laat trekken, hoe sterker de thee
 • Voeg er een theelepel onbewerkte honing aan toe. Dat versterkt de werking van zowel de oregano als de tijm
Oregano gezond: dit betekent dit kruid voor je gezondheid (2024)

FAQs

Wat doet oregano met je lichaam? ›

Zo zou oregano een boost zijn voor je immuunsysteem en heeft het kruid een pijnstillende werking. Vooral bij zenuw- en reumatische pijn werken de kruiden goed. Bovendien bevat ook de etherische olie van oregano verschillende geneeskrachtige bestanddelen die vooral goed helpen bij ontstekingen.

Is oregano goed voor de longen? ›

Oregano kan het lichaam beschermen tegen vrije radicalen door de grote hoeveelheid antioxidanten. Daardoor heeft het kruiden een positieve invloed op je immuunsysteem. De gedroogde kruiden hebben ook een antibacteriële werking waardoor minder klachten aan luchtwegen en longen ontstaan.

Hoe gezond is gedroogde oregano? ›

Waarom is oregano zo gezond

Oregano bevat namelijk vitamine A, B1, B2, B3, B5, B11, C, E en K. Deze vitaminen zijn onder ander goed voor je huid, haar, ogen, spijsvertering en afweersysteem. Naast de vitaminen bevat oregano ook diverse mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan, kalium, ijzer en koper.

Is oregano goed voor je hart? ›

Oregano-olie kan ondersteuning bieden om een goed evenwicht in de darmflora te behouden*. Ook helpt het de spijsvertering*. Daarnaast is oregano goed voor het hart*, de bloedvaten* en de bloeddruk*.

Kun je oregano rauw eten? ›

De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.

Hoe eet je oregano? ›

Gebruik van oregano kruiden

Ze combineren oregano meestal met tomaten en voegen het vaak toe aan vlees, vis en verschillende groentegerechten. Sommige culturen geven er de voorkeur aan de bladeren heel te eten. Oregano wordt desondanks niet als groente behandeld.

Hoe maak je oregano thee? ›

Simpel: doe een of twee theelepels oregano, salie of rozemarijn (of een combinatie naar keuze) in een theezeef en dompel onder in water dat net gekookt heeft. Laat de infusie tien minuten trekken en maak ze eventueel wat zoeter met een beetje honing.

Is oregano goed voor de darmen? ›

Kretenzische oregano is geschikt voor terugkerende winderigheid, voor stinkende diarree, inclusief die veroorzaakt door Giardia. Hij helpt het herstel van een normaal darmmilieu.

Is oregano goed voor diabetes? ›

Diabetici zouden oregano en rozemarijn aan hun eten moeten toevoegen. Uit een nieuwe studie blijken deze kruiden net zo effectief te zijn als pillen om het bloedsuikergehalte te reguleren. De kruiden werken op een enzym, waar ook de farmaca op inwerken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Illinois.

Welke kruiden het gezondst? ›

De 6 gezondste kruiden
 1. Kurkuma. Wat: oranjekleurig (poeder), ook wel geelwortel, behoort tot de gemberfamilie. ...
 2. Gember. Wat: ziet eruit als een kboomstronkje, geel vanbinnen, bevat magnesium en fosfor. ...
 3. Peterselie. Wat: groen plantje, bevat ijzer, kalium, vitamine A, B, C en K. ...
 4. Kardemom. ...
 5. Kaneel. ...
 6. Zwarte peper.

Welke voedingsstoffen zitten er in oregano? ›

In 100 gram oregano, gedroogd zit:
 • 360 kcal energie.
 • 10 gram vet.
 • 2,1 gram verzadigd vet.
 • 49 gram koolhydraten.
 • 0 gram suikers.
 • 15 gram vezels.
 • 11 gram eiwit.
 • 0,04 gram zout.

Wat is gezonder verse of gedroogde kruiden? ›

Doordat ze minder oliën en water bevatten, heb je er qua volume ook minder van nodig. Als vuistregel kun je hanteren: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Voor je gezondheid maakt het nauwelijks verschil of je gedroogde of verse kruiden gebruikt.

Wat is een goede vervanger voor oregano? ›

Oregano vervangen

Afhankelijk van het recept dat je gebruikt, zijn er enkele goede vervangers voor oregano. Het beste alternatief is marjolein; alleen heb je van marjolein meer nodig omdat oregano sterker van smaak is. Je kunt ook basilicum, dragon en peterselie gebruiken als vervangers voor oregano.

Is oregano een groente? ›

Oregano wordt ook wel palingkruid of wilde marjolein genoemd. Oregano is een zoet-pittig ruikend kruid.

Wat is het verschil tussen marjolein en oregano? ›

Marjolein, ook wel bekend als oregano, is een kruid dat niet mag ontbreken in de (Italiaanse) keuken. Het kruid kan tot 60 cm hoog worden en de bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Kenmerkend zijn de grijsgroene blaadjes die licht behaard zijn. De bloemen van marjolein zijn klein en lichtroze.

Wat doet marjolein met je lichaam? ›

Marjolein is een echte 'boost' voor het immuunsysteem van ons lichaam, een zeer krachtig natuurlijk anti-bioticum en extreem sterk anti-oxidant. Het bevat veel vitamine K, Mangaan, Calcium en Ijzer, ook vitamine E, anti-oxidanten en vezels.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5997

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.