Welke Chromecast moet ik kopen? Dit model past (niet) bij jou (2024)

Er zijn verschillende versies beschikbaar, maar welke Chromecast moet je nou kopen? Zoals in dit artikel duidelijk wordt ligt het aan de omstandigheden welk model jij het best kunt aanschaffen.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Welke Chromecast kopen? Dit is ons advies

Tien jaar geleden kondigde Google de eerste Chromecast aan. Sindsdien heeft het apparaatje – waarmee je een ‘domme’ tv in een handomdraai ‘slim’ maakt – een gigantische impact gehad op onze huiskamers.

Er zijn inmiddels meerdere versies op de markt en het is best lastig om die te onderscheiden. Daarom staan we in dit artikel stil bij de belangrijkste kenmerken van de modellen die wij aanraden. Ook geven we aan welke Chromecasts je beter niet kunt kopen.

Welke Chromecast jij het best kunt kopen

1. Google Chromecast met Google TV (HD) vanaf € 39,99 Beste prijs-kwaliteitsverhouding Bekijk product
2. Google Chromecast met Google TV vanaf € 54,99 Streamen in 4K Bekijk product

1. Beste prijs-kwaliteitsverhouding: Chromecast met Google TV HD

Kijk je zo nu en dan een film of serie en heb je een tv die maximaal hd-resoluties aankan?

Dan is de Chromecast met Google TV HD een ideaal instapmodel. Deze mediaspeler heeft precies hetzelfde design als zijn twee jaar eerder onthulde broer, met één cruciaal verschil: de beeldkwaliteit.

Zoals je aan de naam kunt aflezen speelt de Chromecast met Google TV HD films en series in hd-kwaliteit (1080p) af, met maximaal 60 frames per seconde. Hij is daarom vooral aan te raden voor mensen met een ietwat oudere tv die maximaal tot full-hd gaat, en niet van plan zijn binnenkort een nieuwer scherm op de kop te tikken.

Deze Chromecast heeft dus niet de hoogste beeldkwaliteit, maar wel de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is namelijk een paar tientjes goedkoper dan zijn broer mét 4K-resolutie.

Verder wordt de Chromecast met Google TV geleverd met een afstandsbediening en volledige smart tv-interface. Je hoeft de mediaspeler dus niet per se met je smartphone te bedienen, maar kunt gewoon ouderwets zappen.

Wij hebben de Google-mediaspeler natuurlijk uitgebreid getest. Dit is de conclusie van onze review:

Al met al is de Chromecast met Google TV (HD) een goede en fijne mediaspeler. Hij biedt veel voor weinig en is ideaal voor oudere televisies zonder 4K-resolutie. Ook op nieuwe tv’s kun je ‘m prima gebruiken, want het beeld oogt alsnog scherp genoeg.

Dat is fijn als je weinig om 4K geeft of de 4K Chromecast te duur vindt. Dan kun je prima voor de Chromecast met Google TV (HD) kiezen om een paar tientjes te besparen. Maar, als je per se het mooiste beeld wil, dan kun je deze nieuwe Chromecast beter links laten liggen.

Lees onze review van de Chromecast met Google TV HD, of bekijk de video:

2. Beste kwaliteit: Chromecast met Google TV 4K

Hét Chromecast-paradepaardje verscheen in 2020. Hij was niet direct in Nederland verkrijgbaar, maar werd wel via grijze import verkocht. Inmiddels is de beste Chromecast van het moment ook officieel in ons land te koop.

De Chromecast met Google TV 4K vernieuwde niet alleen het traditionele ontwerp, maar wordt ook inclusief afstandsbediening geleverd. In tegenstelling tot voorgangers draait de mediaspeler op Google TV (en dus niet Android TV).

Kortgezegd is Google TV completer dan Android TV, bijvoorbeeld omdat je apps kunt downloaden. Bovendien brengt dit softwareplatform een complete smart tv-interface naar je tv. Je kunt onder meer door je eigen apps bladeren, suggesties krijgen voor interessante films en series en alles (zelfs de tv) bedienen met de afstandsbediening.

Houd er wel rekening mee dat je niet heel veel apps op de Chromecast met Google TV kunt installeren. Het apparaatje heeft namelijk maar 8GB opslagruimte, waarvan meer dan de helft door het besturingssysteem wordt gebruikt. Dit geldt overigens ook voor de hierboven besproken HD-versie.

Ook belangrijk: de Chromecast met Google TV 4K ondersteunt 4K-resolutie. De beeldkwaliteit gaat er dus flink op vooruit – mits je tv dit aankan. Dit is de conclusie van onze uitgebreide review:

Al met al zijn we positief over de Chromecast met Google TV. Hij kan alles wat de vorige Chromecasts ook kon en hoewel hij iets duurder is, krijg je wel veel meer functies. Voor de prijs van een Chromecast Ultra heb je nu een afstandsbediening, volledige interface met apps en de voordelen van Google TV. Ook is het natuurlijk fijn dat het apparaatje overweg kan met 4K.

Met de vorige Chromecast maakte je je ‘domme’ televisie al slim, en de nieuwe doet daar nog een scherpje bovenop. Het is wel jammer dat de échte slimmigheden van Google TV nog niet werken en de Google Assistent het soms laat afweten.

→Lees onze review van de Chromecast met Google TV 4K, of bekijk de video:

Welke Chromecast moet ik kopen? Dit model past (niet) bij jou (6)

Deze Chromecasts kun je beter niet kopen

De eerste Chromecast kwam in 2013 uit, waarna de opvolgers in 2015 en 2019 verschenen. Deze modellen zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar worden nog wel tweedehands doorverkocht.

Wij raden af om deze oude versies in huis te halen. Ze zijn inmiddels verouderd en verbeterd door hun opvolgers. Zoek je een simpele mediaspeler om Netflix mee te kijken en muziek via Spotify te streamen, dan kun je beter de HD-versie van de Chromecast met Google TV in huis halen.

Ook de Chromecast Ultra is tegenwoordig geen aanrader meer. Dit model verscheen in 2016 en is, zoals de naam doet vermoeden, een betere versie van de ‘normale’ Chromecast.

Het belangrijkste kenmerk van de Chromecast Ultra is dat ‘ie een 4K-resolutie heeft. Ook handig is dat je een fysieke internetkabel op de mediaspeler kunt aansluiten, waardoor je niet afhankelijk bent van de (in)stabiliteit van draadloos internet.

Inmiddels is de Chromecast Ultra ingehaald door de Chromecast met Google TV 4K, die op nieuwere software draait, ook een 4K-resolutie heeft en met afstandsbediening geleverd wordt.

Meer artikelen over de Chromecast:

  • 7 manieren om je oude Chromecast een tweede leven te geven (24 apr)
  • Chromecast resetten in 4 stappen: zo begin je met een schone lei (29 feb)
  • Doet je Chromecast het niet? 6 tips om snel weer verder te streamen (4 jan)
  • Formule 1 kijken op je Chromecast: zo doe je dat (27 okt 2023)
  • Zo geef je Chromecast-apps een nieuwe plek op het Google TV-thuisscherm (13 okt 2023)

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Welke Chromecast moet ik kopen? Dit model past (niet) bij jou (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6361

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.